Wegenbestand & basisregistraties

Het Wegenbestand is een databestand met alle openbare wegen in Nederland. Dit bestand wordt continu geactualiseerd door onze geodata specialisten en is te verkrijgen in verschillende formaten.

Dataset Wegenbestand & BAG/BGT

Het bestand kent als belangrijkste bronnen de basisregistraties de BAG (Basisregistratie Adressen en Gebouwen) en BGT (Basisregistratie Grootschalige Topografie). BAG en BGT zijn wettelijke basisregistraties en worden door de rijksoverheid beschikbaar gesteld. Het is daarom mogelijk om het wegenbestand aan te vragen inclusief deze basisregistraties.
Het bestand is door Andes uitgebreid met alle hartlijnen van wegen en meerdere wegkenmerken. Deze maken het wegenbestand bij uitstek geschikt om mee te routeren en rekenen voor diverse doeleinden.

Het wegenbestand voor Nederland is uit te breiden met additionele informatie zoals:

  • Adressenbestand
  • Niet administratieve gebieden (landuse, bos, bebouwing etc.)
  • VILD/TMC (om verkeersinformatie aan wegsegmenten te koppelen)


    Heb je data nodig van een geografisch gebied buiten Nederland? Via ons partnerschap met HERE Technologies leveren we data van de hele wereld.

Hoe werkt het?

Wanneer je antwoord hebt op bovenstaande vragen, kun je het bestelformulier eenvoudig invullen.

Wat kost het?

Wanneer je het bestelformulier doorloopt krijg je meestal direct een prijs. Krijg je geen prijs te zien? Dan wordt er contact met je opgenomen om de usecase te bespreken en maken we een bestand voor jou op maat.