Reistijd-isochronen

Met reistijd-isochronen bereken je het gebied dat je vanaf een locatie kunt bereiken binnen een gekozen reistijd of reisafstand.

Reistijd-isochronen inzetten

Wil je weten wat de beste vestigingslocatie is? Dit is eenvoudig te bepalen door middel van isochronen. Een reistijd-isochroon geeft aan wat de reistijd is van of naar een plek met een bepaald vervoermiddel. Op basis van deze gegevens is het mogelijk om te berekenen hoe ver je kan komen binnen een bepaalde reistijd. In onderstaand voorbeeld is er een punt op de kaart gekozen en is er vanuit die locatie berekend hoe ver je kan komen met de auto binnen 10 minuten.

reistijdisochronen

Usecases: ontdek waarvoor je reistijd-isochronen kunt inzetten

Vestigingsplaatsadvies

Wat is de juiste locatie voor een nieuwe school en hoe ver moeten kinderen daarvoor lopen of fietsen? Door reistijd-isochronen te combineren met CBS data is het direct inzichtelijk hoeveel kinderen in een bepaalde omgeving wonen en hoe ver ze moeten lopen. Zo bepaal je eenvoudig de juiste locatie voor je school.

Bereikbaarheid

Niet alleen een grote tuin of het aantal slaapkamers is van belang bij de keuze voor een nieuw huis. Ook de reistijd naar kantoor, school of winkels bepaalt of een huis interessant is of niet. Als taxatiebureau is het handig om te weten welke voorzieningen er bv. binnen 20 minuten met de auto, fiets  of t voet bereikbaar zijn. Reistijd-isochronen helpt taxateurs dit inzichtelijk te maken.

Verzorgingsgebied

Stel er zijn 4 ambulances in een regio beschikbaar en de aanrijtijd is maximaal 10 minuten. Met reistijd-isochronen bepaal je waar je de ambulances precies moet stationeren.

Waar kun je het nog meer voor inzetten?

Reistijd-isochronen worden vaak ingezet voor vraagstukken zoals de bereikbaarheid van een stad of regio. Maar ook voor werkgevers kan het heel interessant zijn. Bijvoorbeeld voor het onderbouwen van het mobiliteitsbeleid, fietsbeleid of de keuze voor een nieuwe locatie. Om je een idee te geven, staan hieronder een aantal voorbeelden.

 

  • Wat zijn de aanrijtijden van een dienstverlener? Kan de organisatie het gehele verzorgingsgebied bereiken?
  • Hoe ver wonen medewerkers ten opzichte van de gewenste kantoorlocatie? En hoe snel kan de locatie bereikt worden door middel van verschillende modaliteiten?
  • Wat is de impact voor onze medewerkers indien er gekozen wordt voor een nieuwe kantoorlocatie
  • Welke impact heeft een aanpassing op het mobiliteitsbeleid? Indien er in de toekomst minder parkeerruimte is bij de vestiging, wat betekent dit voor de medewerkers?
  • Indien de organisatie het gebruik van de fiets of openbaar vervoer wil stimuleren, welke impact heeft dit voor de medewerkers?
  • Hoeveel medewerkers wonen op een afstand die met de fiets te bereiken is?
  • Wat is de fietsbereikbaarheid van basisscholen binnen een bepaalde gemeente?

Reistijd-isochronen combineren met andere data

Door reistijd-isochronen te combineren met andere databronnen kunnen meer complexe vraagstukken beantwoord worden.

Wat is de impact voor de medewerkers indien er gekozen wordt voor een nieuwe kantoorlocatie?

Door gebruik te maken van de woonadressen van de medewerkers en dit te combineren met onze reiskostencalculator is de impact op de reiskosten per medewerker te berekenen. Misschien kunnen er wel meer medewerkers op de fiets naar het werk komen indien er een andere vestigingslocatie gekozen wordt. Wellicht wordt het OV aantrekkelijker voor veel medewerkers?

Wat is de juiste locatie voor een basisschool en hoe ver moeten kinderen lopen naar de basisschool?

Door CBS data te combineren met isolines is het direct inzichtelijk hoeveel kinderen in een bepaalde omgeving wonen en hoe ver ze moeten lopen. Met deze gegevens is het eenvoudig om een juiste locatie voor de school te bepalen.

Wil je meer weten over reistijd-isochronen in combinatie met andere databronnen? Neem dan contact met ons op via 088-2100330 of mail naar sales@andes.nl. We bespreken graag samen de mogelijkheden.